Oleh: sheihna | April 29, 2012

Teluk Halong – Vietnam

Teluk Halong terletak di provinsi Quang Ninh, Vietnam. Teluk ini terdiri dari ribuan karsts dan pulau-pulau kecil batuan kapur dengan berbagai ukuran dan bentuk. Teluk ini memiliki garis pantai sepanjang 120 kilometer dengan luas sekitar 1.553 kilometer persegi terdiri dari 1.969 pulau-pulau kecil. Beberapa pulau yang berlubang, dengan gua-gua yang sangat besar, lainnya terdapat desa-desa nelayan terapung yang berlalu-lalang di perairan dangkal untuk menangkapi 200 spesies ikan dan 450 jenis moluska. Fitur lain yang spesifik terdapat di Teluk Halong adalah banyaknya danau di dalam pulau-pulau batu kapur, misalnya, Pulau Dau Be memiliki enam danau tertutup. Semua danau ini menempati pulau tenggelam dalam fengcong karst.

Keunikan 1,969 pulau batu kapur yang belum diteroka di utara Hanoi jadi tumpuan utama pelancong

HA LONG Bay atau Teluk Ha Long yang terletak kira-kira 180 kilometer di utara Hanoi, Vietnam menjanjikan pemandangan indah dengan ribuan pulau batu kapur dan ratusan bot keluar masuk di perairan itu.

Teluk itu dikatakan terbentuk daripada badan seekor naga dan sudah beberapa kali menjadi saksi kepada peperangan membabitkan negara itu dengan negara lain termasuk China dan Amerika Syarikat. Ribuan pulau yang bertaburan di teluk dianggap membantu menghalang tentera China mendarat di tanah air mereka.

Ketika perang Vietnam, tentera Amerika Syarikat memasang banyak periuk api bagi meletupkan kapal tentera komunis yang bersembunyi di celah-celah ratusan pulau dan gua di perairan teluk berkenaan.

Kini semua itu tinggal kenangan, kawasan itu terus menjadi tarikan pelancong dari Eropah terutama Perancis kerana keunikan ribuan pulau batu kapur yang kebanyakannya masih belum diteroka.

Walaupun mempunyai perairan yang tenang, Teluk Ha Long tidak menawarkan pengalaman berjemur di pantai atau aktiviti menyelam kerana kadar garam dalam airnya terlalu tinggi menyebabkan penyelam sukar menikmati pemandangan dasar laut.

LATAR belakang batu kapur di Teluk Ha Long.

Apa yang menanti pengunjung ialah pemandangan menakjubkan tidak ubah seperti keadaan Hong Kong pada era 70-an apabila ratusan kapal perdagangan, bot pelancong dan nelayan berulang-alik belayar masuk dan keluar di kawasan teluk ini.

Pelancong boleh memilih untuk belayar dengan bot yang mengenakan bayaran serendah RM40 sejam bagi meneroka keindahan 1,969 pulau batu kapur yang kebanyakannya belum dicemari oleh pembangunan.

Halong Bay yang diisytiharkan sebagai satu daripada warisan dunia oleh Unesco pada Mesyuarat Jawatankuasa Warisan Dunia ke-18 di Thailand pada 17 Disember 1994 itu, memang unik.

LOKASI Ha Long Bay

Antara gua batu kapur yang paling terkenal ialah Gua Hang Dou atau Grotte des Merveilles yang diterokai oleh warga Perancis pada abad ke-19. Bahagian dalamnya memaparkan pelbagai bentuk stalaktit dan stalagmit hasil hakisan air dalam gua sejak jutaan tahun lalu. Pelbagai bentuk yang menakjubkan seperti obor-obor, gajah, monyet dan naga begitu mengasyikkan pengunjung yang melewati dasar gua.

Malah, kehebatan gua itu dapat dilihat daripada kesan haus tangga batu kerana hampir jutaan pelancong ke sini jika melancong ke Hanoi.

Selepas puas menaiki bot, pelancong boleh ke pantai di pulau Tuan Chau dan Cat Ba. Paling menarik, ada banyak penempatan nelayan bertaburan di sepanjang persisiran pantai pulau ini termasuk kemudahan chalet dan rumah tumpangan.

Beberapa pulau lain mempunyai kampung nelayan yang didirikan di atas air yang turut dimanfaatkan penduduk untuk menternak lebih 200 spesies hidupan laut.

Selain itu, pengunjung juga boleh memilih untuk bermalam di tengah laut dan melepaskan ‘ketagihan’ memancing dengan membeli joran serta umpan daripada penduduk tempatan dengan harga kira-kira RM8.

Pelancong juga boleh menikmati buah-buahan tempatan yang dijual oleh penduduk menggunakan sampan mewarnai kehidupan perkampungan air di teluk itu.

 

Copyright @ 2012

By New7Wonders & Indo.dongtravel.com

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

Kategori

%d blogger menyukai ini: